Hartpatiënt dag na dotteren weer thuis

Hartpatiënt dag na dotteren weer thuis

Promotieonderzoek stelt dat een dag revalidatie na behandeling voldoende is.
Hartpatiënten die een dotterbehandeling ondergaan, kunnen best een dag later naar huis. Tenminste als zich geen complicaties voordoen. Dat stelt cardioloog Rutger Jansen, die donderdag promoveerde aan de Universiteit Leiden.
Doorgaans kunnen de patiënten pas twee of drie dagen na de ingreep vertrekken. Jansen, die onderzoek verrichtte bij de Isala klinieken in Zwolle, keek naar patiënten met een laag overlijdensrisico die na een acuut hartinfarct een dotterbehandeling ondergingen. Deze patiënten hadden slechts aan een kransslagader een vernauwing en werden na de behandeling gecontroleerd op schade aan de hartspier.
Wel controle
De eerste twee dagen na ontslag moeten de patiënten wel naar de polikliniek. Daar worden ze gecontroleerd door de hartrevalidatieverpleegkundige. Vervolgens beginnen de patiënten met het hartrevalidatieprogramma. Een dotterbehandeling heeft tot doel om een vernauwing in de kransslagader op te heffen. Dat gebeurt door de ader met een ballonnetje op te rekken en eventueel met een stent (buisje) open te houden. De ingreep duurt gemiddeld niet langer dan tussen een half uur en een uur.

Bron: ANP 23 februari 2007