Dans uw hart gezonder

Dans uw hart gezonder

Veel mensen met een vorm van hartfalen durven dikwijls geen bijzondere inspanningen meer aan als zij eenmaal ‘verklaard hartpatiënt’ zijn. Toch is lichamelijke oefening cruciaal voor een betere conditie van het aangedane hart. Italiaanse en Amerikaanse wetenschappers adviseren hartpatiënten zelfs te gaan dansen. “Wals je hart sterk”, is hun motto.
Dansvormen zoals de wals zijn volgens de onderzoekers minstens even goed en veel leuker dan vele andere bewegingsvormen voor hartpatiënten.
Zij vergeleken een groep van 110 hartpatiënten (gemiddeld 59 jaar, drie keer per week gedurende twee maanden een cursus walsen volgend) met een groep die een klassiek oefenprogramma voor hartpatiënten (met onder meer een loopband en hometrainer) deed.

De uitkomst van het onderzoek was hoopgevend: de wals bleek even goed voor de hartconditie als het soms geestdodende kilometers vreten op een hometrainer of een loopband.
Bovendien verklaarden deelnemers aan het onderzoek dat hun stemming beter was, ze beter sliepen, weer meer in huis deden en als vanouds gepassioneerd hun hobby’s bedreven. Bovendien leek ook ‘de seks’ beter dan voorheen.

Dr. Romualdo Belardinelli, directeur van een Italiaans centrum voor hartrevalidatie, zei tijdens een bijeenkomst van de American Heart Association: “Een oefenprogramma volgen na een hartinfarct is van het grootste belang. 70 procent van de deelnemers haakt echter op enig moment af, omdat zij de oefeningen op de loopband of de hometrainer uiteindelijk maar saai vinden. Wellicht kunnen we ze wél vasthouden met een danstraining.”
Zijn Amerikaanse collega, cardioloog dr. Robert Bonow, voegde hier aan toe: “Dansen zou een inderdaad goede manier kunnen zijn om hartpatiënten in beweging te houden. Ik weet niet of we Amerikanen aan de wals krijgen, maar dansen kunnen ze zeker!”

Bron: Hartpatiënten Nederland