Blaaspijpje verraadt hartfalen

Blaaspijpje verraadt hartfalen

Hartfalen is op eenvoudige wijze te ontdekken door patiënten te laten blazen op een afgesloten blaaspijpje. Bij gezonde mensen daalt de bloeddruk door het persen, maar bij patiënten met hartfalen gebeurt dat niet of nauwelijks.
Dat heeft de Nijmeegse cardioloog Jaap Remmen ontdekt. Remmen promoveert donderdag op zijn onderzoek naar hartfalen bij oudere mensen. In Nederland lijden ongeveer 200.000 mensen aan een verminderde pompfunctie van het hart, wat de dood tot gevolg kan hebben. Maar zeker de helft van hen ziet nooit een cardioloog, omdat de kwaal vaak wordt aangezien voor een andere aandoening.
Hartfalen uit zich in klachten als kortademigheid, snel moe zijn en vocht vasthouden. Vooral oudere mensen hebben last van de aandoening. De meesten van hen zijn onder behandeling van een huisarts, een geriater of een verpleeghuisarts. Die zien de klachten regelmatig aan voor longproblemen of een hoge bloeddruk. Daardoor krijgt de patiënt verkeerde medicijnen, terwijl het hartfalen onbehandeld blijft.

Met het blaaspijpje van Remmen is de aandoening veel eerder en heel eenvoudig vast te stellen. Medicijnen kunnen de symptomen vervolgens flink verminderen. Daardoor verbetert de levensverwachting aanzienlijk. Nu overlijdt de helft van de patiënten met hartfalen binnen twee jaar, omdat de diagnose veel te laat is gesteld.

Bron: ANP 13 februari 2007